Written by  Jul 27, 2013 - 19546 Views

Scoala de soferi. Cum si mai ales cu cine?

Cu cine facem scoala de soferi… Cum ne alegem scoala de soferi, cum ne alegem instructorul auto potrivit cu care sa ne pregatim pentru a obtine permisul de conducere?

TOP 10 Sfaturi Pentru Un Examen Auto Liniştit. Atenţie : Dacă faci scoala de soferi ” de forma ”  , daca te bazezi pe vreo “pilă“ la promovarea examenului auto, nu citi rândurile următoare!

  1. Caută şi alege instructorul potrivit!

De obicei căutam instructorul auto după referinţe, după recomandările cunoscuţilor dar nu te sfii să iei legătura cu doi-trei instructori. Cere lămuriri legate de preţuri, de eventuale rate, de maşina pe care vei lucra, pune întrebări despre scoala de soferi cu care vei colabora, condiţii, etc… O vizită la orele de legislaţie îţi poate fi utilă în alegerea pe care o vei face.

Negociază, dar atenţie ! Ieftin şi bun nu funcţionează mereu…Scoala de soferi nu este ieftina. Atunci când plăteşi puţin s-ar putea să primeşti foarte puţin ! Urmăreşte mai degrabă un echilibru între calitate şi preţ. Mai bine obţii o şedinţă în plus decât să primeşti cine-ştie ce reducere.

     2.Stabiliţi împreună regulile!

Discută încă de la început cu instructorul tău despre ce doriţi unul de la altul. Stabilţi formule de adresare şi politeţe, limitele în ceea ce priveşte punctualitatea, programul de urmat, orarul, traseele pe care veţi face pregătirea.

  1. Respectă obiectivele!

Nu sări etapele. Nu refuza anumite manevre, intersecţii sau situaţii mai delicate doar pentru că nu te simţi pregătit. Scoala de soferi inseamna si sensuri giratorii și parcari si mers cu spatele, nu doar plecare, oprire si sensuri unic. Nu amâna, nu lăsa totul pe “mai târziu”… Instructorul te va ajuta să execuţi şi să exersezi toate acele lucruri care la început ţi se pot părea dificile şi progresele vor fi vizibile si consistente.

  1. Nu neglija teoria!

Să nu cazi în capcana de a învăţa legislaţie după ce începi să conduci autovehiculul. Teoria învăţată din timp te va ajuta enorm pe durata şcolii şi îţi va uşura fantastic examenul.

  1. Fii conştiincios!

Fii consecvent, fii perseverent. Deschide bine ochii, şi mintea!, chiar şi atunci când nu eşti în maşina de scoala de soferi . Trebuie să admiţi că încă nu ştii nimic despre şofat şi că ai foarte multe de învăţat. De aceea, pune întrebări, implică-te. Alocă timp suficient pentru învăţat, revino mereu la lucrurile ce îţi pun probleme. Ai doi profesori cu care poţi discuta totul despre condus, legislaţie rutieră, întrebări dificile din chestionare, etc,.

  1. Programează-ţi sedinţele în mod echilibrat pe toată durata şcolii!

Ai minim 15 sedinţe de pregătire practică si o durată minimă de instruire de 5 săptămâni, aşa că o medie de 3 sedinţe pe săptămână ar fi ideală.

  1. Nu scurta numărul de şedinţe!

Chiar dacă progresele făcute sunt consistente, nu renunţa la orele de final. Tot timpul e ceva de lucrat, de exeresat, de finisat şi sigur fiecare minut petrecut în maşina de scoala de soferi îţi va prinde foarte bine.

  1. Nu pilota!

Nu încerca (încă) să îţi formezi un stil de condus degajat. Pune în practică ce ai învăţat în scoala de soferi, fii atent şi la alţi şoferi dar nu copia tot ce vezi la ei. Pot fi deprinderi greşite şi sigur la examen îţi vor dăuna.

  1. Pregăteşte temeinic examenul!

Deşi toată lumea este de acord că, în mod normal, cele 30 de ore sunt insuficiente, dacă ai norocul să găseşti un instructor dedicat meseriei şi dacă ai suficientă bunăvoinţă, să ştii că se pot obţine multe în minimul de şedinţe impus de legea rutieră !

     Cu o condiţie : Să îţi doreşti foarte mult să reuşeşti !

Şi dacă îţi doreşti foarte tare acest lucru, atunci vei sta “cu burta pe carte”, te vei interesa care sunt cele mai bune site-uri de pregătire a examenului auto, vei fi o prezenţă permanentă la cursurile de legislaţie, vei citi legea, vei citi regulamentul, vei citi mecanică, vei citi conduită ecologică, conduită preventivă şi conduită de care s-o mai cere!, vei rezolva chestionare şi vei face progrese de la o zi la alta!

Toate astea în timp ce nu pierzi nicio secundă în maşina de scoala de soferi ! Vei fi tot timpul atent la ce se întâmplă cu tine şi cu cei din jur, vei pune întrebări şi vei da răspunsuri, vei asculta şi vei aplica tot ce-ţi predă instructorul.

  1. Păstrează-ţi calmul !!!

Ca la orice examen, e normal să ai emoţii! Asta nu înseamnă că vei începe să tremuri din toate încheieturile, să te bâlbâi, sau, mai rău, să te pierzi cu firea!

Nu-ţi cere nimeni lucruri imposibile şi, dacă te-ai pregătit suficient, cu puţin noroc, treci cu bine peste tot ce îţi cere examinatorul…

Nu face pe grozavul, nu încerca să faci totul perfect! Ai o doză de clemenţă din partea celui care te examinează dar nu te pierde în detalii, nu te scuza, nu te justifica, nu încerca să te aperi! Şi să ştii că, la final, lacrimile şi rugăminţile fierbinţi nu-ţi vor fi de vreun folos…

Nu exagera cu cafeaua şi ţigările, te vor agita mai mult decât e cazul,

Nu lua calmante sau alte “ajutoare”, te vor păcăli tare de tot şi mai ales,

Nu Consuma Alcool înaintea examenului ! Consecinţele pot fi mai dure decât un simplu “respins!” !

     Aşa că,

Deşi este un examen foarte important, n-a murit nimeni dacă nu l-a trecut de la prima încercare!

Sunt prea mulţi factori (subiectivi şi obiectivi) implicaţi în buna desfăşurare a acestui examen încât fisurile pot apărea acolo unde te aştepţi mai puţin…

Şi atunci, nu-ţi rămâne decât să te mobilizezi, să înveţi din greşelile tale, şi ale altora, să vrei să fii mai bun şi să reuşeşti!

Dacă nu, există mereu o “dată viitoare!”

Recomandari

Detalii Contact

  • SoferBun.Ro este un concept ce a luat nastere din dorinta de a aduce informatii interesante ce tin de siguranta si educatie in trafic.
  • Instructor auto: Marian PERTEA
  • Ploiesti, PRAHOVA
  • (+40) 723 - 296 - 829
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Top
We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…